Jaarlijks ontvangen MKB ondernemers een factuur van Stichting Reprorecht.
Een terugkerende bron van ergernis.
Zij moeten betalen omdat zij auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen scannen en kopiëren. In de praktijk blijkt dat slechts een zeer klein deel van de MKB ondernemers dit ook doet.
MKB belangen heeft hier onlangs een onderzoek naar gedaan.
Zie bijgaande link naar het persbericht.
https://www.mkbbelangen.nl/nieuws/mkb-betaalt-ten-onrechte-jaarlijks-miljoenen-aan-kopieerheffingen
Als je het niet eens bent met de factuur kun je zo bezwaar maken tegen de factuur Je hoeft geen schriftelijk bezwaar meer te maken tegen facturen die je ontvangt van de Stichting Reprorecht. Als je het niet eens bent met de factuur kun je dit online wijzigen. Omdat het onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, heeft MKB-Nederland/VNO-NCW samen met een aantal aangesloten brancheorganisaties en Stichting Reprorecht vier categorieën bepaald, namelijk:
- "geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal"
- "minder dan gemiddeld"
- "gemiddeld"
- "meer dan gemiddeld"
Categorie aanpassen
Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven.
- Ga naar www.reprorecht.nl/ondernemers, login aan de rechterkant (gebruik het debiteurennummer op je factuur) en je kunt je gegevens en de categorie wijzigen.
- Eventueel kun de stichting Reprorecht bellen via 0900-2022829 (10 cent per minuut) en een terugbelafspraak maken.