Maakt u gebruik van zzp’ers om het werk gedaan te krijgen? Dan bent u mogelijk ongerust over de toekomst van deze samenwerking. De Hoge Raad deed vorig jaar uitspraak in de Deliveroo-zaak over de schijnzelfstandigheid van maaltijdbezorgers. Deze zzp’ers bleken achteraf toch in loondienst te zijn bij hun opdrachtgever. Daarbij gaf de Hoge Raad een duidelijk beoordelingskader aan, dat als basis geldt voor het nieuwe wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ (VBAR), dat nog bij de Tweede Kamer moet worden ingediend.
Dit wetsvoorstel zal weliswaar op z’n vroegst per 1 januari 2026 in werking treden, maar vanaf 1 januari 2025 stopt al wel het zogenoemde handhavingsmoratorium. Dit moratorium houdt in dat de Belastingdienst aanwijzingen geeft als er volgens hen sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar alleen naheft in uitzonderlijke gevallen van kwaadwillendheid. De Belastingdienst legt dus niet meteen een correctieverplichting op, maar u moet wel de aanwijzingen opvolgen:
- U past de afspraken met de zzp’er zodanig aan dat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst, of
- U laat de werkzaamheden van de zzp’er als dienstbetrekking verwerken in de loonaangifte.
Hiervoor krijgt u meestal 3 maanden de tijd. Volgt u de aanwijzingen niet of niet voldoende op? Dan volgt een correctieverplichting en boete vanaf het moment van het geven van de aanwijzing.
Nu al controleert de Belastingdienst weer meer, maar vanaf 2025 kan de Belastingdienst ook naheffen en boetes opleggen in situaties waarin er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Daarbij zullen de branches, waarbij volgens de Belastingdienst het grootste risico bestaat op onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie het eerst worden gecontroleerd, zoals de bouw- en zorgsector.
Wat kunt u nu al doen?
Om naheffingsaanslagen en boetes te voorkomen, is het belangrijk om de arbeidsrelaties binnen uw onderneming te inventariseren. Breng de afspraken en alle feiten en omstandigheden in kaart en laat een deskundige beoordelen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hij of zij kan ook beoordelen of, en hoe u de afspraken en werkwijze kunt aanpassen, zodat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst. Als dat niet kan, overweeg dan of u de zzp’er in dienst wilt nemen.