Voldoet een franchiseovereenkomst niet aan de Wet franchise? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een vernietigingsgrond waarop de franchisenemer zich kan beroepen.
De Wet franchise trad op 1 januari 2021 in werking. De wet is van dwingend recht en franchisegevers en franchisenemers dienden zich per die datum overeenkomstig de wet te gedragen. Ook moesten specifieke contractuele aanpassingen per direct worden geïmplementeerd in nieuwe franchiseovereenkomsten en verlengingsovereenkomsten. De overgangstermijn voor lopende franchiseovereenkomsten was twee jaar. Deze termijn verstreek op 1 januari 2023.
Specifieke aanpassingen
Aanpassingen in de contracten zien bijvoorbeeld op de goodwillbepaling en de concurrentiebedingen. Als het concurrentiebeding niet tijdig voldoet aan de Wet franchise – omdat er bijvoorbeeld sprake is van een te ruim of te langdurig concurrentieverbod – kan de franchisegever daar geen beroep op doen. In de franchiseovereenkomst moeten verder afspraken worden gemaakt over (de berekening van) de goodwillvergoeding. Deze goodwillbepaling regelt op welke wijze de omvang van de eventueel aanwezige goodwill wordt vastgesteld, die aan het eind aan de franchisegever betaald moet worden.
Vernietiging overeenkomst en terugbetaling
Als de franchiseovereenkomst niet tijdig voldoet aan de dwingendrechtelijke bepalingen van de Wet franchise, kan de franchisenemer zich mogelijk beroepen op een vernietigingsgrond. Hierdoor kan de franchiseovereenkomst (gedeeltelijk) worden vernietigd en zullen bepaalde zaken (fees) aan de franchisenemer moeten worden terugbetaald. Ook kan er een vervelend geschil ontstaan over de hoogte van de goodwill.